Over de Hairless Terriër

Oorsprong

Tot in 1970 loopt de geschiedenis van de American Hairless Terrier gelijk met die van de Rat Terriër. In 1972 vond er een zeldzame mutatie plaats in een nestje Rat Terriërs. Uit dit nestje werd namelijk een naakthondpup geboren. De fokkers wisten niet waarheen met deze hond met roze huid en vlekken. En zo hebben ze hem geschonken aan meneer Scott. De hond veroverde onmiddellijk de harten van dit gezin omdat hij zo lief en slim was. Ze noemden haar Joséphine. Daardoor zijn ze samen met specialisten een fokprogramma gestart en zo ontstond het ras van de American Hairless Terrier ook wel de Amerikaanse naakthond of AHT genoemd.  De American Hairless Terrier is een kleine terriër die oorspronkelijk gekweekt werd om ratten te vangen.  De AHT kan ook zeer sportief zijn in verschillende disciplines zoals agility,flyball,...

Karakter

American Hairless Terriers zijn speels en aanhankelijk en hebben veel energie.
Maar ze vinden het ook leuk om uren op de bank te liggen en lekker naast je te liggen.
Meestal passen ze zich aan het  energieniveau van de rest van het gezin.
Hairless terriers  gaan geweldig samen met kinderen, omdat ze vaak dezelfde hoeveelheid energie en speelsheid hebben.
AHT's  houden van vrijwel iedereen die ze ontmoeten.
Maar zijn ook goede wakers , een  ongenode gast zal het aandachtzoekende geblaf waarschijnlijk niet zo vriendelijk vinden. Maar het zal niet lang duren voordat ze een nieuwe vriend hebben gemaakt zodra deze aan elkaar zijn voorgesteld.
Dit is een intelligent ras en AHT's leren daarom snel, ze vinden het leuk en zijn daarom makkelijk trainbaar.
Ze houden ook van behendigheid en veel AHT's zijn daar erg goed in.
Ook worden ze gebruikt voor verschillende hondensporten zoals : agility, flyball,...
De Amerikaanse Hairless terrier beweegt met een fiere stap die een echte terriërhouding aankondigt.
De American Hairless Terrier is hypoallergeen en waarschijnlijk het beste ras dat je kunt vinden voor mensen die last hebben van hondallergieën. Maar er zijn geen garanties. Dus als je allergieën hebt en overweegt om een ​​AHT aan te schaffen dan is het een goed idee om ons een bezoek  te brengen en te kijken of dit ras ook voor jou werkt.

naaktgen

het gen dat verantwoordelijk is voor de naaktheid bij de American hairless terrier is een ander gen dan dat bekend is bij andere naakthond rassen zoals bij de peruaanse, Chinese  en xolo.
Ze worden dan ook niet geteisterd door de gezondheidskwalen die deze rassen wel hebben zoals bijvoorbeeld een slecht gebit.
Door dit unieke gen is de Aht dan ook volledig naakt zonder enige beharing met uitzondering van snorharen.

Uniek feit

De AHT wordt geboren met haar, het schaarse haar bij de pups is zeer kort, pluizig en opmerkelijk anders dan dat van een behaarde Rat Terriër.
Kort na de geboorte begint het haar uit te vallen, te beginnen op het hoofd en eindigend aan de achterkant.
Als de pups 6 tot 8 weken oud zijn, zijn zij compleet naakt met een zachte, gladde en zijdezachte huid.
De AHT heeft steeds een aangename warme gevoelstemperatuur.