Over de Entlebucher

Beschrijving

Oorsprong

De Entlebucher Mountain Dog, ook bekend als de Entlebucher Sennenhond of Entlebucher Cattle Dog, is de kleinste van de vier Zwitserse Sennenhonden waaronder de Appenzeller, de Berner Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond.
De Zwitserse berghonden stammen af ​​van Molossus-type honden die door de Romeinen werden meegenomen toen ze meer dan tweeduizend jaar geleden door Helvetia trokken.
De kleinere van de Zwitserse berghonden, de Entlebucher en Appenzeller werden gebruikt als veehoedende honden die de melkkoeien uit bergweiden brachten.
De grotere rassen werden gebruikt als koppelbewakers en karrentrekkers om melk en kaas naar de markt te transporteren.

Afkomstig uit Entlebuch, een vallei in het district van de kantons, Luzern en Bern, dateert de eerste beschrijving onder de naam "Entlebucherhund" uit het jaar 1889.
Sinds een lange tijd werd er geen verschil meer gemaakt tussen Appenzell en Entlebuch Cattle Dogs.
In het jaar 1913 werden vier voorbeelden van deze kleine herdershond met aangeboren bobtail tentoongesteld op een hondenshow in Langentahal en geïntroduceerd door professor Albert Heim, de grote beschermheilige van de hondenrassen Swiss Mountain en Cattle.
Vanwege de rapporten van de juryleden werden ze in het Swiss Canine Stud Book (SHSB) opgenomen als het vierde hondenras.

De eerste standaard werd echter pas in 1927 voltooid.
Na 28 augustus 1926, de datum van de oprichting van de Zwitserse club Entlebuch Cattle Dogs, geïnitieerd door Dr. B. Kobler, werd dit ras gepromoot en voortgezet als raszuiver.
Zoals het kleine aantal vermeldingen in het Swiss Stud Book laat zien, ontwikkelde het ras zich langzaam.
De Entlebucher kreeg een nieuwe impuls toen, afgezien van zijn erfelijke eigenschappen als een levendige, onvermoeibare, drijfhond, zijn uitstekende geschiktheid evenals een gezelschapshond werd bewezen.
Vandaag de dag, heeft deze aantrekkelijke driekleurige hond bewonderaars gevonden en geniet hij een toegenomen populariteit als gezinshond.

Karakter

De Entlebucher heeft alle intelligentie, persoonlijkheid, behendigheid en loyaliteit waar je om zou kunnen vragen, verpakt in een stevig klein pakket.
Deze kleine herder is het gelukkigst is als hij elk wakker uur aan je zijde staat.
De Entlebucher is onafhankelijk en zelfverzekerd, maar is toch erg gehecht aan zijn gezin en moet deel uitmaken van de familie.
Een van de grootste kwaliteiten van dit ras is zijn niet-aflatende toewijding aan zijn eigenaar.
Dit is geen ras dat het goed zal doen als het in een kennel wordt achtergelaten.
De Entlebucher is onomkoopbaar voor vreemden, waardoor het een competente waakhond is.
Ze hebben een indrukwekkende blaf en kondigen natuurlijk de komst van nieuwkomers aan.
Entlebuchers worden over het algemeen beschouwd als geweldige honden met kinderen.
Ze zijn makkelijk trainbaar en een positieve versterkingsbenadering van training is het succesvolst met dit ras.
Vroege socialisatie met veel mensen van alle leeftijden en andere honden van verschillende rassen is uiterst belangrijk.
Entlebucher Sennenhonden staan ​​ook bekend als de lachende honden en hun positieve kijk op het leven is besmettelijk.